VENUS RETROGRADE 13 mei- 25 juni (Deel 3)
- sarahvansanden4
- 25 apr 2020
- 4 minuten om te lezen
Vanaf 13 mei tot en met 25 juni lijkt het alsof de planeet Venus achteruit (retrograde) loopt. De periode voor de retrograde loopt vanaf 9 april tot en 12 mei en heet de schaduwperiode. Deze periode brengt de kwesties naar voren die op de kosmische agenda in je leven staan voor de komende retrograde cyclus. Gebeurtenissen en situaties die zich voordoen, zullen zich tijdens de retrograde cyclus verder ontvouwen.
Tijdens deze schaduwperiode gaan we praten over relatieproblemen, want Venus is de planeet die wil verbinden met een ander. We gaan het hebben over het stellen van grenzen, iets wat in tijden van Social Distancing niet onmiddellijk een voor de hand liggend onderwerp is, maar gezien veel mensen sinds midden maart op elkaars lip zitten, misschien wel handig.
Vandaag vertel ik jullie welke fouten we soms maken bij het opzetten van grenzen. Na het lezen van dit artikel weet jij waarom je grenzen moet optrekken, welke grenzen je kan optrekken en welke fouten we hierbij soms maken.
Het gaat niet alleen om de dingen die je niet wilt, maar ook om wat je wel wilt. Bij grenzen gaat het niet alleen om nee zeggen, hoewel dit zeker een belangrijk onderdeel ervan is en een manier om je grenzen te verleggen. Grenzen gaan ook over weten wat je nodig hebt of wilt. Dit betekent dat we soms zeggen: "Ik wil dat niet" of "Ik kan dat niet", en soms gaat het om te zeggen: "Ik heb dit nodig" of "Ik moet ..." of zoiets.
Voorbeelden van grenzen zijn: 'Ik moet mijn shirt terugsturen vóór X date.' 'Ik moet geld besparen.' 'Ik moet de tijd kunnen nemen om te eten.'
Je kunt vriendelijk en medelevend zijn terwijl je nog steeds grenzen stelt. Grenzen stellen gaat niet over het veroorzaken van schade, hoewel ze nog steeds kwetsend kunnen zijn voor de mensen aan de andere kant van de grens. Wanneer we gezonde grenzen stellen, doen we dat vanuit een ruimte van eerlijkheid en mededogen. En als we zien dat de grens de ander verdrietig, teleurgesteld of zelfs boos heeft gemaakt, kunnen we dat met empathie benaderen in plaats van onszelf schuldig te voelen of te schamen. Je kunt de emotionele reactie van die persoon erkennen en liefde en zorg jegens hem betrachten terwijl je nog steeds stevig op je grens blijft.
Grenzen zijn niet bedoeld om mensen buiten te houden; ze zijn bedoeld om het voor mensen gemakkelijker te maken om dichtbij te komen. Zonder grenzen kunnen we een gevoel van namaak-intimiteit hebben waarin we het gevoel hebben dicht bij de ander te zijn, terwijl we in werkelijkheid met hen verstrikt of aanhankelijk zijn. Met grenzen verwelkomen we echte intimiteit door onze behoeften en onze grenzen duidelijk te communiceren om de opbouw van wrok te voorkomen.

We hebben allemaal grenzen. Grenzen laten ons weten wanneer iets te ver is gegaan en in zekere zin ons welzijn bedreigt. Elke persoon op deze planeet heeft grenzen. Zelfs mensen die zeggen dat ze geen grenzen hebben of lijken te hebben, hebben ze wel. Sommige mensen kunnen in een omgeving leven waar hun grenzen zelden worden uitgedaagd of getest; sommigen weten misschien niet hoe ze moeten vragen dat hun grenzen worden gerespecteerd en laten anderen er regelmatig overheen lopen; anderen hebben misschien grenzen die ze instinctief kennen, maar niet weten hoe ze die moeten verwoorden.
Voor degenen onder ons die moeite hebben om in contact te komen met hun grenzen of met hen te praten, is de eerste stap het leren om je bewust te worden van wat je lichaam je vertelt over je behoeften en je grenzen.
Zelfs koppels hebben grenzen nodig. Zelfs mensen die van elkaar houden, hebben grenzen nodig. Grenzen laten de ander zien hoe hij succesvol met je kan zijn en laten hem weten wat er is gebeurd dat een probleem kan zijn. Dit opent de deur naar communicatie, zodat je kan blijven samenwerken om de beste partners te zijn die jullie voor elkaar kunnen zijn. In een langdurige relatie kunnen grenzen klinken als:
'Ik moet invloed hebben op hoe we ons geld uitgeven.' 'Als ik moe ben, moet ik naar bed kunnen. Speel na veertien keer geen luide muziek.' 'Als we naar het huis van je familie gaan, heb ik X nodig.'
Grenzen zijn niet alleen iets dat je met andere mensen hebt. Grenzen zijn iets dat eigenlijk met het zelf begint. De kern van het stellen van grenzen is het vermogen om op te merken wat je nodig hebt en ervoor te zorgen dat het voor jezelf gebeurt. Dat kan lijken op het stellen van grenzen rond de manier waarop je met jouw gezondheid, je geld, je tijd, je spullen of je relaties omgaat. Zelfgrenzen hebben is het vermogen om op te merken dat je lichaam zegt: "Ik ben moe" en tijd vindt om te rusten. Het is de mogelijkheid om te zeggen: "Ik heb meer geld nodig voor het einde van de maand, dus ik ga dat sparen in plaats van het uit te geven." Het doet wat goed voor je is. Als je daar begint, wordt het veel gemakkelijker om het overal elders te doen.
Grenzen kunnen complex zijn en het is prima als je af en toe struikelt om ze te proberen te behouden. Het leren respecteren en beschermen van je grenzen is iets dat we ons hele leven moeten oefenen, en met de tijd zal het alleen maar natuurlijker worden.
Opdracht: Neem een blad papier en schrijf per levensgebied op wat je grenzen zijn en welke overschrijden worden door anderen. De levensgebieden zijn:
Financiën Werk & Carrière Maatschappelijke bijdrage Ontspanning en plezier Persoonlijke groei Liefde & Romantiek Familie & Vrienden Gezondheid
Nu je de levensgebieden in kaart hebt gebracht waar je grenzen worden overschrijden, kijk je artikel 2 erop na voor tips om deze grenzen opnieuw te communiceren aan anderen.
Voel jij je overweldigd door de huidige coronacrisis? Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken:
• JAC Jongeren Advies Centrum www.caw.be/jac (12-25j) • Tele-Onthaal www.tele-onthaal.be • Zelfmoordlijn www.zelfmoord1813.be • CAW Centrum Algemeen Welzijnswerk www.caw.be
Comments