VENUS RETROGRADE 13 mei- 25 juni (Deel 1)
- sarahvansanden4
- 25 apr 2020
- 3 minuten om te lezen
Vanaf 13 mei tot en met 25 juni lijkt het alsof de planeet Venus achteruit (retrograde) loopt. De periode voor de retrograde loopt vanaf 9 april tot en 12 mei en heet de schaduwperiode. Deze periode brengt de kwesties naar voren die op de kosmische agenda in je leven staan voor de komende retrograde cyclus. Gebeurtenissen en situaties die zich voordoen, zullen zich tijdens de retrograde cyclus verder ontvouwen.
Tijdens deze schaduwperiode gaan we praten over relatieproblemen, want Venus is de planeet die wil verbinden met een ander. We gaan het hebben over het stellen van grenzen, iets wat in tijden van Social Distancing niet onmiddellijk een voor de hand liggend onderwerp is, maar gezien veel mensen sinds midden maart op elkaars lip zitten, misschien wel handig.
Eerst vertel ik je over hoe je grenzen kan stellen, daarna over wat gezonde grenzen zijn om aan te geven en ten slotte welke fouten je kan maken bij het stellen van grenzen.
Accepteer deze trieste waarheid: geen grenzen = weinig zelfvertrouwen.
Veel mensen weten niet wat hun grenzen zijn, terwijl ze in feite van je tong zouden moeten rollen. De eerste stap is toegeven dat je gebrek aan grenzen voortkomt uit je gebrek aan zelfrespect.
Immers, wat heeft het voor zin om te zeggen dat we willen groeien als we niet eerlijk zijn met onszelf over waar we nu zijn?

Bepaal wat jouw kernwaarden zijn. Wie ben jij? Wat waardeer je? Als je eenmaal duidelijk hebt gemaakt wat voor jou het belangrijkst is, kun je de grotere stap nemen om dit aan anderen te communiceren. In plaats van je grenzen te creëren rond een moeilijke relatie in je leven, moet je je grenzen over jezelf maken. Ik heb bijvoorbeeld grenzen gesteld aan de telefoontijd omdat ik besef dat ik snel moe wordt van technologie. Deze grens is om mijn stressniveau te verlagen en niet om het telefoneren van anderen te vermijden of mezelf te distantiëren van familie en vrienden.
Je kunt anderen niet veranderen, dus verander jezelf.
We willen allemaal dat anderen veranderen. Dat is onderdeel van de menselijke ervaring. We krijgen ruzie met onze echtgenoten, in de hoop, wensen en zelfs eisen dat ze niet langer moeilijk zijn. We worden boos als onze moeders ons vijf keer per dag bellen. Je wilt dat je collega - die zo negatief is - je met meer respect behandelt. De lijst is lang.
We kunnen anderen niet veranderen. We zijn niet verantwoordelijk voor wat er uit hun mond komt, de dagelijkse keuzes die ze maken of hun reacties. Waar komt het op neer? Omdat je andere mensen niet kunt veranderen, moet je zelf veranderen hoe je met hen omgaat.
Bepaal van tevoren de gevolgen. Dus wat doen we als iemand onvermijdelijk onze grenzen probeert te overschrijden? Bepaal wat de gevolgen zijn. De beste manier om je eigen grenzen en gevolgen te achterhalen wanneer mensen ze overschrijden, is rustig tot jezelf te komen en beseffen dat dit helemaal om jou draait. (Onthoud: grenzen gaan over het respecteren van jouw behoeften, niet over het beoordelen van de keuzes van anderen.) Schrijf op wat je beslist, zodat het op papier staat.
Laat jouw gedrag, niet je woorden, voor je spreken. Presenteer jouw grenzen duidelijk aan mensen en laat vervolgens je gedrag het woord doen. Mensen zullen je grenzen testen, verleggen en niet respecteren. Je weet dat je gezonder wordt als dit geen emotionele reactie van je oproept. Als je grenzen je kernovertuigingen zijn, zul je niet boos worden als je wordt getest.
Zeg wat je bedoelt en meen wat je zegt. Het grootste deel van grenzen is hoe duidelijk je ze communiceert. Je kunt de gezondste grenzen op aarde hebben, maar als je ze niet duidelijk communiceert, ga je een aantal echt verwarrende relaties creëren, zowel voor jou als voor alle andere betrokkenen.
Een manier om snel iemand ertoe te brengen je karakter of authenticiteit in twijfel te trekken? Zeg het ene en doe het andere. Soms zijn we bang om anderen in liefde of relaties met de waarheid te confronteren. We zijn bang om mensen te vertellen wat we echt willen, om toe te geven dat we een hekel hebben aan bepaalde restaurants of moeite hebben om tijd door te brengen met de giftige neef van een vriend of haten wanneer een baas om 18.00 uur deadlines van ons verwacht, op een vrijdagavond. We verbergen onze ware gevoelens omdat we bang zijn voor de reacties van mensen.
Hoe meer je jezelf begrenst met je grenzen en waarden, hoe meer je heel duidelijk kunt zijn in je communicatie.
Deel 2 zal gaan over de soorten grenzen die we allemaal kunnen stellen.
Comments